Děti štěstěny. - Javořická, Vlasta, 1890-1979 (Javořice, 1997)
Nešťastně provdaná dcera se po narození dítěte pomalu smiřuje se svým údělem a kvůli dítěti se snaží najít k manželovi lepší vztah. Tchánova hamižnost je však příčinou roztržek v mladé domácnosti a také nepřímou příčinou smrti mladého statkáře. Jeho vdova